2015 Sofi Aršas HOP Galeriis

arsasPRESSITEADE

SOFI ARŠAS
Taevalik kookon ja maapealsed lisandid: Situatsioon II”.
28.03. – 19.04. 2015
Hop galerii
Hobusepea 2
Tallinn

Reedel, 27. märtsil kell 17.00 avatakse Tallinnas Hop galeriis Sofi Aršasi isikunäitus “Taevalik kookon ja mõned maapealsed lisandid: Situatsioon II”.

Avataval näitusel saab näha järge möödunud aasta lõpus Tartu Kunstimajas eksponeeritud installatsioonile “Situatsioonid”.  Autor jätkab ohu- ja turvatundega seotud olukordade käsitlemist, lisades seekord interaktiivse aspekti võimalusega jälgida näituse kui terviku ja üksikteose vahelist suhet vastavalt fookuse muutmisele ühelt objektilt teisele.

Lisaks kesksele videoteosele moodustavad näituse terviku väiksemad klaasobjektid, mis kannavad endas sümbolistlikku sõnumit ning on tihedas seoses eelnimetatuga. Klaasobjektidest luuakse justkui väike omaette installatsiooniväline ekspositsioon. Näitus näitusel.

Kauged sõnumid kalvinistlikust ajajärgust läbi Pieter Glaeszi maalitud vaikelude loovad silla mineviku ja tänapäeva vahel, kõnetades seeläbi igaüht, kes vähegi selles rahutus maailmas eksistentsi üle mõtiskleda soovib.

Turvaline maailm tõmbub koomale kui keeristormist kokku kuhjunud liivapuru.

Argiste asjade olulisus on kaheldav ja ebakindlus homse ees muudab ümbritseva hapraks ja käest pudenevaks. 

Inimese elu kui klaaskuul, mis võib igal hetkel puruneda, avatud raamat, mille lehekülgede lõppemisel lõpeb ka lugu, või peeker, milles sädelev üksik veinitilk on kui viimne sõõm elurõõmust. Kõik muutub ja teiseneb ja vahetab vormi. Tahaks mähkida end helesinisesse kookonisse ja lasta end kanda taevalikele maastikele. Selleks, et lihtsalt olla.

Ekspositsioonis on kasutatud videot, fotot, sulatatud ja puhutud klaasi.

Näitusi Hop galeriis toetavad Eesti Kultuuriministeerium ja Eesti Kultuurkapital.