2012 EUROPEAN GLASS CONTEXT 2012

Mare Saare "Defining chaos II" 2012; d 35cm h 9cm

Mare Saare “Defining chaos II” 2012; d 35cm h 9cm

European Glass Context (EGC) 2012 on Taanis Bornholmi saarel toimuv sümpoosion, mille käigus nii näituste, töötubade, meistriklasside kui ka loengutega avaneb võimalus tutvuda Euroopa kaasaegse klaasikunstiga. Näitustel osalevad 95 klaasikunstnikku 30-st Euroopa riigist. EGC toimub teist korda (I klaasisümpoosion EGC2008 toimus 2008. a.). European Glass Context 2012 on osa biennaalina toimuvatest sümpoosionitest kaasaegse klaasi ja keraamika alal Bornholmil.

Tiina Sarapu "Long field" 2012; 95 x 28,5 x 20cm

Tiina Sarapu “Long field” 2012; 95 x 28,5 x 20cm

European Glass Context´i raames toimub 2 suurejoonelist näitust millel eksponeeritavad teosed on valminud peale 2008. aastat.
„European Glass Art“ näitusel osalejad on professionaalsed tunnustatud klaasikunstnikud ning „New talent“ näitusel osalejad on oma erialal silmapaistvad alla 35-aastased klaasikunstnikud. Näitused toimuvad erinevates paikades Bornholmil: „New talent“ Grønbæks Gård´is (www.groenbechsgaard.dk) ning „European Glass Art“ Bornholmi Kunstimuuseumis (www.bornholms-kunstmuseum.dk).

Helena Kreem "Venice II" 2010; 58 x 20cm h 18,5cm

Helena Kreem “Venice II” 2010; 58 x 20cm h 18,5cm

Mõlemale näitusele oodatakse esinema kahte kunstnikku kõikidest osalevatest riikidest. EGC organiseerijad on nimetanud kuraatori (National Commissioner) kõigis Euroopa riikides eraldi, kelle ülesandeks oli esitada nominendid oma riigi klaasikunstnike hulgast. Lõpliku valiku tegi aga kolmest eksperdist koosnev komisjon Taanis: kunstnik Micha Karlslund, Lars Dybdahl Taani Disainimuuseumist ja Susanne Jøker Johnsen EGC2012 projekti direktor. Eestit valiti esindama Mare Saare ja Tiina Sarapu näitusele „European Glass Art“ ning Helena Kreem ja Maret Sarapu näitusele „New talent“.

Maret Sarapu "Red rose" 2011; 48 x 48cm

Maret Sarapu “Red rose” 2011; 48 x 48cm

EGC2012 annab välja peaauhinnad mõlemas kategoorias, milleks on 10 000 eur. Võitjad valib 3-liikmeline žürii, kes teeb otsuse eksponeeritud teoste põhjal enne näituste avamisi. Žüriisse kuuluvad kaasaegse klaasikunsti eksperdid arhitekt James Carpenter Jcdainc.com NYC asutaja, Rosy Greenlees Crafts Council UK tegevdirektor ning Lars Kærulf Møller Bornholmi Kunstimuuseumi direktor.

Võitjad tehakse teatavaks näituse avamisel 15. septembril.

EGC2012 võetakse kokku kataloogis, mis tutvustab kõiki näitustel osalevaid kunstnikke lühikese cv-ga, fotodega teostest ja kunstniku artist statement´ga.

MEISTRIKLASSID
…on avatud kõigile professionaalsetele klaasikunstnikele näitustele eelneval perioodil.
WORKSHOP
…valitud/ kutsutud klaasieriala tudengitele.
KONVERENTS
…keskendub Euroopa klaasikunsti enam mõjutavatele teemadele. Esinevad juhtivad teoreetikud, kuraatorid ja kunstnikud klaasikunsti alal. Konverents toimub Taani Kuningliku akadeemia disainikoolis Bornholmil 16. ja 17. septembril.
KLAASIHARIDUSE SEMINAR
…kutsub nii Euroopa kui ka muu maailma klaasiharidust andvaid institutsioone arutama klaasieriala teemadel .

Ürituste kohta leiab lähemat informatsiooni EGC2012 kodulehelt http://www.europeanglasscontext.com/

Näitused avatakse 15.septembril ning kestavad kuni 18.novembrini 2012. a.
Organiseerijad: Bornholmi Kunstimuuseum, Taani Kuningliku akadeemia disainikool Bornholmil, Grønbechs Gård, Mööblivabrik, Ebeltofti klaasimuuseum ja Bornholm.info.
http://www.europeanglasscontext.com/

Virve Kiil
klaasikunstnik
EGC2012 kuraator Eestis