2013 Meeli Kõiva kunst Euroopas väljavalitute seas

Kunstnik Meeli Kõiva osutus valituks 14 parima kunstniku sekka üleeuroopalisel valguskunstnike konkursil “Light in the City”, Northern Light.
Konkursi võitjad valis välja tippekspertidest koosnev üleeuroopaline zhürii, kuhu kuulusid Euroopa juhtivate kunstimuuseumide kunstiekperdid ja kriitikud Konkursile kutsuti osalema professionaalsed kunstnikud, kes oma loominugus kasutavad ühe meediumina valgust.

Esimene valgusüritus “Light in the City”, kuhu võitnud kunstnikud esinema kutsuti, toimus 17.-19. oktoobrini Hasseltis, Belgia. Kogu kaheaastase üleeuroopalise valgusürituse eesmärk on saada Euroopa linnadesse püsivaid ja kõrgekvaliteedilisi valgusega võimendatud kunstiteoseid professionaalsetelt tippkunstnikelt üle Euroopa. Kõigil “Light in the City” konverentsidel osalevad Euroopa linnade esindajad, arhitektid, valgusfirmade esindajad, linnaplaneerijad, valgusdisainerid ja poliitikud, et välja valida huvitavamad ja innovaatilisemad kunstnikud, kellega koostöös edaspidi linnu kunstiliste dominantidega ilmestada saaks.
Meeli Kõiva, kes on üle 30 aasta olnud tunnustatud klaasi ja valguskunstnik, tutvustas ettekandes oma loomingust Euroopasse ja Ameerikasse loodud tippteoseid ning rääkis ka viimastest pooleliolevatest rahvusvahelistest projektidest. Meeli Kõiva paljud suured klaasvalgusteosed on äratanud suurt rahvusvahelist tähelepanu ja tunnustust oma kunstiliselt kõrge taseme ning innovaatiliste unikaalsete insener-tehniliste valguslahendustega. Suurt kiitust pälvisid konverentsil “Reactive River” – klaasvalgusskulptuur koos videoga, mis loodi Euroopa parlamendi peahoonesse Brüsselis Eesti Vabariigi sünnipäevaks 2006.a. Tähelepanu leidsid ka Soome Forumi kaubamajale loodud valgusskulptuurid “Christmas Crown” ja Glaston Corporation Ltd.OY peahoonesse ehitatud valgus-klaasskulptuur “Feuille Qui Vole” jt.

Projekti finantseeriti Euroopa liidu “Euroopa oma kodanike heaks” ühenduse poolt. Õhtuti toimusid linnaruumis valgusnäitused ja valgusetendused ning Querilla light valgusaktsioonid, kus oli alati palju publikut