2012 Riho Hütt SAAGU VALGUS ! Rakvere Galeriis

Kes siis klaasi ei teaks. Valgus jalutab sellest läbi ja teeb ilmaasjad nähtavaks. Kunstniku käsi lõikab ja hing kriibib, kuni klaas hakkab kõnelema. Ta sosistab: “Saagu valgus!”

Riho Hüti klaasikunstinäitusel “Saagu valgus!” Rakvere Galeriis poeb valgus teostesse, paneb särama kujundid ja hinge.

“Alguses olgu pimedus ja siis saagu valgus, et oleks näha, mis siin klaasiga tehtud on,” ütles klaasikunstnik Riho Hütt. Poeg Henri Hüti loodud muusika saatel süütas kunstnik teostes valguse ning muutis need vaatajale nähtavaks.

“Valgus on üks imeline asi, ta toob kujundi ja mõtte välja klaasi peal,” sõnas Riho Hütt. Ta selgitas, et graveering on tehtud klaasi tagaküljele ning alt tulevas LED-valguse ribas tõusevad esile kujundid.

Aastas valmib Hütil mitu komplekti klaasitöid. Tema ideed saavadki väljenduse mitmeteostelistes sarjades, üksiktöid loob ta harvem. “Nendes on isiklikud kogemused,” märkis ta. Sarjad on valminud inspireeritult reisidest ja mõtisklustest. Antiiksamba kujund pärineb palverännakult Hispaanias, kalamotiivid tekkisid loomingusse sukeldumistest Kreetal, kus üksiku kalakese nägemine sogases vees valmistas suurt rõõmu.

Kunstnikku juba mõnda aega saatnud käte teema on leidnud sarjati mitmepalgelisi arendusi. “Käsi annab infot nii palju edasi, et pane ta niipidi või naapidi, kohe hakkab ta midagi tähendama,” märkis kunstnik.

Galerii otsaseinas paiknevad tööd valmisid koos poeg Henriga loodud tantsulavastuseks “Sfääri saared”, mida esitati menukalt mitmel pool Eestis ning mida sai näha ka teatrifestivalil Baltoscandal. “Seal on poja ja isa vaheline suhe. Isa on see väike ja poeg on suur,” selgitas Riho Hütt mänge kahe tantsiva-lendava käe kujundiga.

Peale Lahemaa Rahwamuusikutega Lõuna-Koreas folkloorifestivalil käimist ehk viimase kuu jooksul valmisid kausikujulised teosed, millel mustrid peal. “Teinekord ei ole tähtis see kujund, mis seal peal on, vaid mida ta sulle jutustab ja missuguse meeleolu loob – kas rahuliku või närvilise. Vaadates mõtle sellele,” soovitas kunstnik vaatajatele.

Galerii otsaaknal saab tutvuda merineitsi ja kuningas Raga. Üksik rikkalik lillebukett oli mõeldud veel rikkalikumana, aga “tuli selline nagu alati”, muigas Hütt.

Reet Tomband Lääne-Virumaa keskraamatukogust, mille saaliakent kaunistab Riho Hüti vitraaž, sõnas, et tema teosed on lihtsad ja sügavad, samas ehtsad ja imeliselt õiged. “Sinu looming on võitnud paljude südame,” kinnitas ta.

Rakvere linnapea Toomas Varek märkis, et Riho Hüti tunnetuse maailm on suur ja sügav, hell ja armas ning see väljendub tema töödes. “Sa paistad läbi, sa oled klaasist,” lausus linnapea kunstnikule ja arvas, et ehk peaks Hütti ennastki nagu klaasiteost altpoolt valgustama.

Virumaa Näituste juht ja Rakvere Galerii teine mootor Raivo Riim meenutas, et Riho Hüti loomingul on ka sakraalne mõõde: ta on loonud vitraažid Väike-Maarja, Lüganuse ja Hanila kirikule.