2006 Meeli Kõiva Reactive River voolab Europarlamendis

389Eesti klaasikunstniku edu Euroopa parlamendis

Kunstnik Meeli Kõiva esitles veebruari lõpus oma klaasvalgusinstallatsiooni „Reactive River” Brüsselis, Euroopa Parlamendis toimunud isiknäitusel.

Meeli Kõiva on esimene Eesti kunstnik, kellel näitus Europarlamendis. Meeli Kõiva näitus palvis erilist tahelepanu, sest tegu oli efektse klaasi ja valguse mänguga, mis esindas parimal moel Eesti kunsti. Meeli Kõiva pani oma naitusel välja ligi 15 meetri pikkuse klaasvalgusinstallatsiooni, kus on kasutatud moodsaimat valgustehnoloogiat.

392 390

Skulptuuri klaasosad on valminud viies klaasitehases: Glaverbel, Schott, Andres Klaas, Marepleks, Klaasmerk. Oma töös kasutas kunstnik nii tahvelklaasi, klaaspulki kui ka peegleid. Installatsiooni helitöö lõi helilooja Margo Kõlar ning lisaks muusikale on kasutatatud videoprojektsiooni 4 x 4meetri suurusel ekraanil. Tegu oli kunstniku oma kavandite järgi loodud abstraktse kujundite mänguga. Näituse disainer-kujundaja oli Ingmar Sandström.

393Teos oli loodud just selleks näituseks ning kokkuvõttes tähendas innovaatorlikku lähenemist klaasi ja valguse kooskasutamise kaudu. Näitus Europarlamendis oli pühendatud Eesti Vabariigi 88. aastapaevale. Näituse initsiaaatoriks oli Europarlamendi saadik Marianne Mikko.

Näitus pälvis publikult väga sooja vastuvõtu. Europarlamendi saadiku Tunne Kelami sõnul oli see üks silmapaistvamatest näitustest, mis Europarlamendis üldse toimunud. Näituse avamisel sõna võtnud Taani ekspeaminister ja praegune Euroopa sotsialistide liider Poul Nyrup Rasmussen rääkis väikeste riikide võimalustest maailmas silma paista. Ta tõi esile Meeli Kõiva teose innovatiivsust ja rõhutas, et väikestel riikidel on võimalus silma paista just oma kõrgtasemelise kultuuriga. Meeli Kõiva klaasvalgusskulpütuuri nimetas ta XXII sajandisse kuuluvaks.

391Meeli Kõiva on rahvusvahelises klaasimaailmas tunnustatud innovaator ja piiride lõhkuja. Juba 9 aastat tagasi avaldas USA vitraazhiajakiri “Stained Glass” Meeli Kõivast 6-leheküljelise loo koos fotodega tema vitraazhitööde paremikust. Edaspidi on tunnustust tulnud just peamiselt Euroopast ja USA-st. Praegugi teeb kunstnik koostööd USA Seattle`i ja Saksamaal Frankfurdis asuvate klaasistuudiotega, samuti valgusfirmadega Soomes, Helsingis.

Triin Rebane