2007 EESTI KLAASIKUNST 70: kümne aasta paremik

Maie Mikof-Liivik

Maie Mikof-Liivik

Näitus „EESTI KLAASIKUNST 70:
Kümne aasta paremik“ (1996-2006)
25.01. – 25.02.2007
EESTI TARBEKUNSTI-JA DISAINIMUUSEUM
LAI 17, TALLINN

Eesti klaasikunst sai 70-aastaseks – meie professionaalse klaasikunsti sünniaastaks loetakse 1936, mil tollases Riigi Kunsttööstuskoolis (praegune Eesti Kunstiakadeemia) loodi klaasieriala õpetamise osakond. Ja nii ongi sobiv aeg hetkeks tagasi vaadata – otsida nostalgiliselt välja meeldejäänuimad tööd ning neid teistelegi näidata. 298Et kümne aasta eest näitasime Tallinna Kunstihoones kokkuvõtet meie varasemast loomingust, siis seekordne väljapanek ongi valik just viimasel kümnendil valminud töödest.

Möödunud kümne aasta jooksul on klaasikunstis palju toimunud – peale on kasvanud uus klaasikunstnike põlvkond; piirid on lahti; suundumused muutunud, võimalused mõõtmatult mitmekesistunud. Kasutatakse ja eksperimenteeritakse nii uusi kui ajaloolisi tehnikaid. Väisatakse ja korraldatakse rahvusvahelisi klaasiüritusi; võidetakse konkursse ja auhindu pea kõikjal maailmas.

296Kõigest sellest tulenevalt saame pakkuda eelmisega võrreldes hoopis teistsuguse näituse – kõrvuti juba toona tunnustatud tegijatega astuvad üles uued, nüüdseks samuti rahvusvahelist tunnustust pälvinud klaasikunstnikud.
Erinevate tööde valmimisel kasutatud tehnikad on esindatud pea kogu oma ajaloolises mitmekesisuses – suhteliselt kaasaegsemate optika, külmtöötluse, graveeringu ja puhumise kõrval ka sulatus- ning valamistehnikad kuni päris iidsete – juba Kristuse sünni ajaks tuhandeid aastaid vanade klaaspasta- , mosaiik- ning tuumtehnikani välja. Kõik autoritele omaseks ja iseloomulikuks saanud ning kunstnike loominguliste väljaütlemiste teenistuses – kohandatud, kombineeritud, varieeritud.


Meie ühine lemmikmaterjal – klaas – oma hullutavas väljendusvõimaluste rikkuses on eksponeeritud võrratult erinevalt. Värv, sära, monumentaalsus, läbipaistvus, haprus, teravus, ohtlikkus – kõik on olemas.
Mitte küll päris moosipurgid vs katedraalide vitraazhaknad, aga siiski tohutult erinevat; palju kaunist, kontseptuaalset ja valitut on kokku pandud ühiseks, kümnendi paremikku esindavaks näituseks.

Sofi Aršas

Sofi Aršas

Osalevad:
SOFI ARSHAS, MERLE BUKOVEC, RIHO HÜTT, LIISI JUNOLAINEN, MERLE KANNUS, VIIVI-ANN KEERDO, KATI KERSTNA, VIRVE KIIL, KAI KIUDSOO-VÄRV, EVE KOHA, KAI KOPPEL, EEVA KÄSPER, IVO LILL, MAIE MIKOF, EINO MÄELT, PILVI OJAMAA, RAIT PRÄÄTS, MAIE-ANN RAUN, TOOMAS RIISALU, PEETER RUDASH, KAIRI ORGUSAAR, MARE SAARE, KAI SAAREPUU, MARET SARAPU, TIINA SARAPU, KALLI SEIN, KRISTIINA USLAR, KERSTI VAKS, KRISTEL ÕUNAPUU

Näituse kuraatorid – kujundajad
Kati Kerstna 52 90 779
Mare Saare 56 917 079
Virve Kiil 52 85 690
Kairi Orgusaar 53 403 124

Pressiteate koostas Kati Kerstna