2007 KERSTI VAKS Soome klaasimuuseumis

Soome Klaasimuuseumis Riihimäel avatakse eesti klaasikunstniku Kersti Vaksi isikunäitus. Kunstnikuga saab kohtuda kohapeal 16. märtsil alates 11.00.
Näitus on avatud 16.03 – 24.04.2007.

Soome Klaasimuuseum http://www.suomenlasimuseo.fi/
Tehtaankatu 23, Riihimäki
Avatud T – P: 10 – 18

NB! Sellesse perioodi jäävad:
Suur Neljapäev, mil muuseum on avatud 10.00-16.00 ja
Suur Reede, mil muuseum on suletud.

Kersti Vaks (sünd. 1940) kuulub eesti klaasikunstnike põlvkonda, kes alustasid oma kunstnikukarjääri 1960-ndatel aastatel. Klaasitegemisvõimaluste vaeguse tõttu Eestis sel perioodil suundus ta tööle Valgevene klaasitehasesse Neman, mis oli tollases Nõukogude Liidus üks suuremaid. Kersti Vaks töötas seal aastatel 1967-1972.

Naasnud 1972. aastal Eestisse, sai temast õppejõud Eesti Kunstiakadeemia (tollal Eesti NSV Riiklik Kunstiinstituut) klaasikunsti osakonnas. Sidemed tehasega jätkusid, tänu millele Kersti Vaks sai eksperimenteerida ning töötada välja oma autoritehnika, kombineerides omavahel sulfiid- ja kristallklaasi. Tulemuseks oli keerukas kolmemõõtmeline joonistus, mustade ja valgete klaasniitide kaunis graafiline maailm läbipaistvas või piimjalt helklevas klaasis. Tema värvikäsitlus jäi tagasihoidlikuks, ent nüansirohkeks. Vaksi armastatuimad vormid – elegantsed vaasid, vahetevahel lihvitud ja poleeritud, ja lihtsad taldrikud lõid n.-ö. lõuendi aluseks peentele klaasjoonistustele, avades takistamatult vaatajale graafiliste mustrite rikkalikkuse. Enamjuhul on inspiratsioon alguse saanud loodusest.

Eesti klaasikunstnike hulgas paistab Kersti Vaks täna silma ühena vähestest, kes on jäänud truuks puhutud ja kuumtöötluses klaasile, sh. klaashelmed, ehkki on viimastel aastatel tegelnud ka sulatustehnikatega.