2008 ISE OLEMINE Noorte klaasikunstnike näitus Y-galeriis

4688.12–20.12.2008 oli Y-galeriis, Tartus avatud Kaie Irvali, Piret Ellamaa, Anna-Maria Vaino ja Tiia Põldmetsa näitus “Ise olemine”.

Kunstnikud kirjutavad:
“Ise olemine tähendab pidevat võitlust endaks jäämise üle. Ise olemine on pandud kokku miljonitest pisidetailidest. Tõeliselt ise olles on need detailid omavahel tugevasti seotud ja nad ei nihku paigast ega ohusta ise olemist. Kui need sidemed on nõrgad või koguni lahti, on see oht tõelisele ise olemisele. Sel juhul võime kergesti ise olemisest välja minna. Endasse tagasi tulemise eelduseks on parandada ühendused nende komponentide vahel ehk luua täiuslik tervik. Ise olemine on ainsaks ja veenvaks aluseks iseenda olemasolule.

Kaie Irval: Igatsus.

Kaie Irval: Igatsus.

Näitusel osalevatest kunstnikest on Piret Ellamaa võtnud vaatluse alla ise olemise väljaspool argipäeva ning suunab pilgu olemise kõrgematesse sfääridesse.
Kaie Irval heidab pilgu ise olemisse tunnete ning meeleolude tasandil.
Anna Maria Vaino on vaadelnud ise olemise teemat asetades inimese väikeste olevuste maailma. Olenemata sellest, kas me oleme inimesed või väikesed putukad, on meie ümber vaja ruumi, millesse ISE ära mahuks. Meie ISE muutub ja areneb ning võtab erinevaid olekuid, olles kord vangistatud, kord vabanenud, siis jälle kirkalt õhuline. Kindel on vaid üks – meie olemine jätab siia maailma oma jälje.
470Tiia Põldmets on ise olemise otsingutes võtnud vaatluse alla naise olemuse. Ta kujutab naise keha naise olemuse väljendusvahendina, mis võib mõnel juhul olla palju kõnekam kui verbaalne väljendus. Esitatud fotoseeria ühest küljest justkui illustreeriks naiseks olemise üht etappi, teisalt aga puudutab kunstniku ise olemise võimalikkust argise kõrval.

Soovime, et näitus annaks igaühe ise olemisele avatud hetke vaikuses ja selguses.”