Tunnustatud klaasikunstnik 2018-2019 on Tiina Sarapu

Tunnustatud Klaasikunstnik 2018-2019 Tiina Sarapu. Foto: Mati Hiis

Eesti Klaasikunstnike Ühendus andis üheksandat korda välja aunimetuse Tunnustatud Klaasikunstnik, millega pärjatakse viimase kahe aasta jooksul oma loomingulise tegevusega eriliselt silma paistnud klaasikunstnikku. Seekordseks laureaadiks osutus Tiina Sarapu, kes ainsana klaasikunstnikest on pälvinud selle aunimetuse juba teist korda. Teisteks nominentideks olid sel korral Sofi Aršas,  Piret Ellamaa ja Kati Kerstna.

Tiina Sarapu loomingu läbivateks joonteks on suur jõuline üldistus vormis, klaar kontseptsioon ja eriliselt väljapeetud tehniline teostus. Klaasi kui materjali kasutab Tiina oma töödes väga isikupäraselt. Mängides selle materjali erilise omadusega – läbipaistvusega – kasutab ta klaasi eraldava vaheseinana, mis samas oma läbipaistvusega ka seob ruumi erinevaid osi. Olles aastaid tegelenud klaasikoolutusega, on Tiina saavutanud selles vallas hämmastava meisterlikkuse – tundub kui oleksid tema teostes klaasilehed painutatud vaid mõtte jõul.

Žürii, mille koosseisu kuulusid sel korral Mart Kalm, Kai Lobjakas, Karin Paulus, Maarin Ektermann, Vano Allsalu ja EKKÜ esindajana Malle Karik-Hallimäe, valis ülekaaluka võitjana välja Tiina Sarapu.

Žüriiliikmed märkisid, et Tiina puhul on klaas pigem meediumiks väga kõrgetasemelise kunsti tegemisel. Toodi välja, et tema looming on nii kontseptuaalselt kui tehniliselt kõige terviklikum, kompromissitu ja intrigeeriv, mis kompab heas mõttes materjali piire.

Sofi Aršase puhul märgiti, et tal on huvitavaid ühendusi vormilise ja tehnilise poole ning lugude jutustamise vahel.

Piret Ellamaa tööde juures toodi välja neid iseloomustav sugestiivsus ja hea vormi tunnetus.

Kati Kerstna loomingu juures tunnustas žürii seda, et ta seob klaasikunsti teiste meediumitega ning selline vaheldusrikkus ei lase teemadel nagu keskkonnateadlikkus liiga puiseks ja programmiliseks muutuda. Samuti hinnati tema panust kunstielu korraldamisesse.

Aunimetuse saaja kuulutati välja ja rändauhind anti üle Eesti Klaasikunstnike Ühenduse aastanäituse „Punane“ avamisel ARS-is. Sellega kaasnes ka preemia BDO Eesti  ja Klaasissepa Kunstipaja poolt.

Aunimetust on järjepidevalt välja antud alates aastast 2004, varasemad laureaadid on olnud Mare Saare, Tiina Sarapu, Rait Prääts, Kai Kiudsoo-Värv, Eeva Käsper, Ivo Lill, Eve Koha, Maret Sarapu.

Pildialbum