2015 Ivo Lille näitus LIBAVETEL

libavetelLibavetel – On Ghost Waters
Näitus Telliskivi loomelinnaku Punases Saalis 11 – 27.september 2015
Klaas: Ivo Lill, foto: Ülo Josing, kujundaja: Maret Kukkur

Sillerdavalt voolav jõgi moondub hüljatud industriaalkeskkonnas hõbelevalt tontlikuks libajõeks. Kallastel toretsev klaas ja veepinnal värelevad peegeldused meelitavad virvatuledena vetesügavusse, heites räämas seintele pikki värvilisi varje. Libavetel seilates kaob kõle reaalsus avades tee mütoloogilisse fantaasiamaailma, kuid nagu libavetel kombeks – vaid esimese kukelauluni …

 

Nii käesolevat näitus kui ka Ivo Lille loomingut üldse on inspireerinud VESI – voolava vee heli, ilu ja dünaamika. Tõsi küll, tegemist on olnud looduslike veekogudega.

Seekord on näitus rajatud kontrastile ja “libaveed” tungivad hüljatud tööstushoonesse.

Näituse kujundaja Praha kvadriennaalil peapreemia võitnud teatrikunstnik Maret Kukkur on sündmuse lavastanud vee äärde.  Ruumi rajatakse 120m2 tehisveekogu ehk „libajõgi“.  Vanutatud puidust kallastele paigutatakse Ivo Lille klaasskulptuurid, mis peegelduvad veepinnal. Seintele on planeeritud fotograaf Ülo Josingu suuremõõtmelised fotod samadest töödest, mis on pildistatud kaunis looduskeskkonnas mere ääres.

Ivo Lille looming on üldiselt publiku huvi äratanud. 2013 aastal toimunud personaalnäitus Kunstihoone Galeriis vabaduse väljakul lõi 5 492 külastajaga publikurekordi. Just seetõttu tahaks publikule pakkuda midagi erilist ja loota, et ka mitteakadeemilises keskkonnas, on huvilisi piisavalt.

Raamatu esitlus

Näituse avamisega kaasneb raamatu Ivo Lill – Cool Glass esitlus. Raamatus antakse ülevaade kunstniku loomingust, klaasi külmtöötlustehnoloogiast ning klaasobjektide eksponeerimisvõtetest.  Just nende küsimuste vastu on klaasisõbrad ja kollektsionäärid huvi tundnud.

Raamatu fotograaf on Ülo Josing. Raamat on eesti ja inglise keeles.

Artikkel Sirbis