2011 Mare Saare JAAPAN Hop galeriis

6138.04.–26.04.2011
HOP galerii
Hobusepea 2
Tallinn

“Jaapan – maa teisel pool maakera, kuhu minekut olin pikalt kaalunud, kartnud ja võõristanud. 2010. aasta oktoobris sai minekuplaan teoks. Sealolek mõjus liiga tugevalt, et kõike endale hoida. Sellepärast said raamat ja näitus.

Vaikus. Võhivõõras keelepilt lülitab mu linnamelus välja tavapärasest nformatsioonitulvast. Sildist või plakatist saab abstraktne kunstiteos. Loodusesse minek ei vaja tõlget ja tundub turvalisem.

Looduse ajatu ringkäigu tajumine toob meeleseisundi, mida võiks kirjeldada kui rahulolu ja leppimist.

Hukkasaanud tilluke valge liblikas miskipärast suletud šinto pühamu kivist trepiastmel muutub minu jaoks hetkega sümboliks, alguseks ja lõpuks, millest saab uus algus.

Rahu … Hetkeks …”

Nii kirjeldab klaasikunstnik ja Eesti Kunstiakadeemia klaasikunsti osakonna professor Mare Saare oma peatselt avatavat isknäitust Hop galeriis. Näitusel “Jaapan” on kunstnik püüdnud salvestada mälestusi ja hetki klaasis ning fotos. Mängu ilu dikteerib valgus. On soov talletada protsessi – reaalselt olemasoleva muutumist mälupildiks, kadunud kujutiste salvestumist ja meeldetuletamist, muutlikkust ja üldistamist aja möödudes.

Järgides haikule omast kolmerealist ülesehitust on autor alustanud loominguprotsessi reaalset olukorda talletavate fotodega mis on koondatud raamatuks. Seejärel on ta printinud ja põletanud kujutised klaastahvlitele ja neid omakorda skaneerides ning erinevates valgustes pildistades jõudnud taas paberile prinditud fotodeni. Näitusel on näha kogu teekond.

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital.

Raamat „Travelogue: Japan“ on kättesaadav aadressil www.blurb.com

Pressiteate koostas:
Maria Valdma
HOP galerii
Hobusepea 2
10133 Tallinn
tel: +372 6462887
gsm: +372 5112350
e-mail: www.eaa.ee/hop
hop [at] eaa [dot] ee

Intervjuu Mare Saarega –
Delta, Klassikaraadio 08.04.2011
http://www.err.ee/ext/rpop.aspx?i=1207863&;mode=5

Tanel Veenre “Kaks silda Jaapanisse”, Eesti Päevaleht 30.04.11
http://www.epl.ee/artikkel/597085