2008 Tunnustatud klaasikunstnik 2006/07 on Rait Prääts

45125. augustil, EKKÜ aastanäituse “Avatud” avamisel, kuulutati välja “Tunnustatud klaasikunstnik 2006-2007”. Aunimetuse pälvis Rait Prääts, tähelepanuväärse loomingulise tegevuse eest kahe viimase aasta lõikes.

Rait Prääts nimetab ennast 21. sajandi käsitööliseks. Ja seda ta on – selle kõige paremas tähenduses. Kunstnik on klaasi kätkenud suured ideed ja traditsioonilise käsitööoskuse, mis peegeldab nüüdisaja paradoksaalset paratamatust – ideede materialiseerumiseks klaasis pole siiani välja mõeldud mingeid muid vahendeid peale raske töö tegemise. Rait Prääts on tunnustatud kunstnik nii skulptorina kui ka monumentaalteoste tegijana. Tema käe all sünnivad skulptuurid, mis on sümbioosid joonistustest, maalidest, klaasi materjaliomadustest ja valgusest. Ta on teinud vitraažaknaid paljudele kirikutele ja ühiskondlikele hoonetele nii Eestis kui Soomes. Rõhutatult pildiline kujutamisviis on viimastel aastatel läbivaks käekirjaks kõikides tema teostes. See muudab teosed nagu väikesteks dramaatilisteks etendusteks.

yesornothisisaquestion: „Kas soovid, et nad peatuksid?” 2008; siiditrükk, maal, sulatus, külmtöötlus; h 29 x 28 x 11 cm

yesornothisisaquestion: „Kas soovid, et nad peatuksid?” 2008; siiditrükk, maal, sulatus, külmtöötlus; h 29 x 28 x 11 cm

Rait Präätsa looming on tugeva sotsiaalse tunnetusega. Inimesed, keda ta oma teostes sageli kujutab, on nagu ikoonid kultuuriloolises kontekstis. Autor vihjab tihti küll kindlatele kultuuriruumidele kuid enamikes teostes on olemas puutepunkt iga inimesega. Eriti neis teostes, mis peegeldavad inimsuhteid. Kunstniku mitmekülgse loomingu hulgas on nii humoorikaid kui ka äärmiselt kurva alatooniga, ka õõvastava tühjusetundega teoseid. Rait Prääts´a klaasskulptuurid avavad oma mitmekihilisuse ja kineetilise illusiooni kaudu läbipaistvale keskkonnale omase siseruumi, muutes need meditatiivseteks objektideks.

tekst: Virve Kiil